Berglaan, Hervormde kapel plm. 1910 [Hoofd-afbeelding 6 van 340]  :: Ga naar  


Geschiedenis Hervormde kapel te Drachten

Het is ruim 80 jaar geleden dat de Hervormde Kapelkerk in Drachten tijdens een feestelijke dienst werd geopend. De eerste dienst op zondag 12 december 1926, waarin de toenmalige ds. L.M.J.S. Herfkens voorging, werd een uur van dank en lof. De zangvereniging "Ere zij God" verleende haar medewerking. Ongeveer 600 mensen bezochten de openingsdienst van de kapel. Nog geen twee jaar daarvoor, op 25 januari 1925, werd op de ledenvergadering van de Evangelisatievereniging "Uw Koninkrijk Kome", dat het rechtzinnig deel van de Hervormde Gemeente in Drachten vertegenwoordigde, besloten tot de bouw van een eigen kapel en pastorie. Gelet op de economische situatie in het begin van de vorige eeuw in het oostelijk deel van de provincie Fryslân is duidelijk dat er door de leden van "Uw Koninkrijk Kome" vanuit hun diepe geloofsovertuiging zeer grote offers zijn gebracht om de bouw van deze kapel mogelijk te maken.

Op 22 mei 1899 was de Vereniging tot Inwendige Zending "Uw Koninkrijk Kome" opgericht. Zij had als doelstelling 'het Evangelie van Jezus Christus en dien gekruisigd te brengen in Drachten'. Binnen de Hervormde Gemeente in Drachten, waar de vrijzinnigen de meerderheid hadden en de rechtzinnigen een duidelijke minderheid vormden, werd door ds. D.J. Aris dit belangrijke initiatief genomen. Al eerder in datzelfde jaar waren de jongelingsvereniging Paulus en de knapenvereniging Timotheüs opgericht. Voor al haar activiteiten werd in 1900 een eigen locatie gebouwd en een woning voor de evangelist. Het gebouw "Eben Haezer", voorloper van de kapel, stond op het terrein wat nu gelegen is tussen de Friesland Bank en de huidige Kapelkerk. Ds. Aris overleed op 1 april 1923, enkele jaren voordat het besluit tot de bouw van de Kapelkerk genomen werd.

Tussen 1926 en het begin van de oorlogsjaren groeide de evangelisatie heel sterk en trok zij ook rechtzinnigen uit naburige gemeenten. Na het vertrek van ds. Herfkens in 1928, waren achtereenvolgens een zestal predikanten in dienst van UKK. Omdat de Duitse bezetter had bepaald dat op vergaderlokalen de aanduiding "Voor Joden verboden" moest worden aangebracht, werden er vanaf dat jaar officiële kerkdiensten van de plaatselijke Hervormde Gemeente in de kapel gehouden. Vanaf dat moment wordt de naam Kapelkerk gebruikt. In de naoorlogse jaren verbeterden de verhoudingen tussen de modaliteiten in Hervormd Drachten. In 1951 werd ds. T. Boelens door de Hervormde Gemeente beroepen met als speciale opdracht de pastorale arbeid onder de rechtzinnigen. Van 1962 tot 1967 diende ds. F.J. Veldman de gemeente (zie foto). In 1962 werd besloten tot een nog nauwere samenwerking, met als doel vier predikantsplaatsen: twee voor de vrijzinnigen en twee voor de rechtzinnigen. In alle wijken zouden evenveel vrijzinnige als rechtzinnige ambtsdragers van de kerkenraden deel uit maken. De situatie liep echter anders, van de gemaakte afspraken kwam niets terecht en het rechtzinnig deel van de Hervormde Gemeente kwam weer duidelijk op achterstand te staan. In de periode vanaf 1979 heeft in de Centrale Hervormd Gemeente van Drachten geen predikant meer gestaan die het rechtzinnig deel van de gemeente in zijn geheel heeft aangesproken.

In de tachtiger jaren van de vorige eeuw kwam de verontrusting weer duidelijk aan de oppervlakte. Enkele verontruste gemeenteleden richtten de Vereniging van Verontruste Hervormden in Drachten op. Er werden op vrijdagavonden samenkomsten belegd waarin rechtzinnige predikanten voorgingen. In september 1988 mondde dit initiatief uit in de eerste kerkdienst van de "Rechtzinnig Hervormde Deelgemeente in wording". Toen de plaatselijke Hervormde Gemeente met ingang van 1 januari 1989 stopte met het huren van de Kapelkerk van de UKK voor haar reguliere kerkdiensten, belegde de "Rechtzinnig Hervormde Deelgemeente in wording" vanaf dat moment haar zondagse diensten in de Kapelkerk.

Uiteindelijk werd op zondag 18 september 1994 de Hervormde Kapelgemeente als rechtzinnige buitengewone wijkgemeente geïnstitutionaliseerd. De zondag erop, 25 september, werden de leden van de begeleidingscommissie van de Deelgemeente i.w. als ambtsdragers bevestigd door dr. B.W. Steenbeek. Precies drie jaar na de stichting van de Kapelgemeente werd op zondag 21 september 1997 kandidaat N.M. van Ommeren bevestigd tot predikant van de Kapelgemeente. De eerste buitengewone wijkgemeente in Friesland had een eigen predikant. Op 19 januari 2004 nam ds. Van Ommeren afscheid omdat hij een beroep had aangenomen naar de Hervormde Gemeente van Vlagtwedde. Eén jaar later kreeg de Kapelgemeente weer een eigen predikant. Op 23 januari 2005 deed ds. J. Noordam intrede. Hij was van 1993 tot 2005 predikant van de Hervormde Gemeente in Nieuwerkerk aan den IJssel. (Bron: Kapelgemeente.nl>


plm. 1930
plm. 1940
1969 auteur: André van Dijk
1970
plm. 1980
1978
plm. 2005

  Vorige hoofd-afbeelding      Overzichtspagina      Volgende hoofd-afbeelding