Smallingerland [Hoofd-afbeelding 2 van 340]  :: Ga naar  



Toch schijnt er omstreeks het jaar 1200 in Noorderdracht op de plaats van het Noorderkerkhof al een kerk te zijn gebouwd. Zo'n 100 jaar later moet er in Zuiderdracht, op de plek van de Zuiderbegraafplaats, ook een kerk zijn gebouwd. Eigenlijk kun je stellen dat Drachten pas omstreeks 1730-1740 is ontstaan, omdat toen de vaart klaar was Noorderdracht en Zuiderdracht aan elkaar groeiden doordat de mensen die van elders kwamen zich bij voorkeur vestigden aan de beide zijden van de vaart.

De oude boerenstreek van Drachten bestond uit twee afzonderlijke dorpen, beide `Dracht` geheten, maar wel nader aangeduid naar hun ligging. De Noorderdracht was genoemd naar het water de Lytse Dracht, bij de Kletten, en de Zuiderdracht ontleende zijn naam aan de iets meer water verstouwende Drait (vroeger Dracht) die nu nog ten westen van de Zuiderhogeweg door de landen te volgen is.

Het nog bestaande Noorderkerkhof, vlak ten zuiden van het autobusstation, geeft de plaats aan waar omstreeks 1200 de kerk van Noordersracht moet zijn gesticht. Tot aan de tweede wereldoorlog hing daar, in een houten klokkestoel, een klok voor het luiden bij begravenissen- vandaar de Klokhuislaan in oostelijke richting. De kerk van Zuiderdracht is na een verhuizing van bij de slingeweg, zo tegen 1300 herbouwd op de nog bestaande Zuiderbegraafplaats aan de Burgemeester Wuiteweg. Ook daar is de luidklok in de oorlog door de Duiters geconfisqueerd en de houten klokkestoel heimelijk tot brandhout verwerkt in die brandstof-arme periode.

Kaart gemaakt door Bernhard Behrns in 1860 en komt uit de gemeente-atlas gedrukt door Tresling en Co uit Amsterdam


  Vorige hoofd-afbeelding      Overzichtspagina      Volgende hoofd-afbeelding