Stationsweg, Klokkenstoel 1933 [Hoofd-afbeelding 312 van 340]  :: Ga naar  


De woede werd maar groter en groter tot op 26 februari 1842 deze woede tot een uitbarsting kwam. Een joelende menigte verjoeg de aanwezige politiemannen en ratelwachts (deze versperden de toegang tot het kerkhof) door middel van het gooien van stenen.
Vervolgens kon de klok weer ongestoord geluid worden. Voor de 'oproerkraaiers' was dit echter nog niet voldoende. Ze gingen naar het huis van de grietman, braken daar door het hek, gingen de tuin in, smeten de ramen van het tuinhuis kapot en uitten dreigementen richting de grietman. De grietman, inmiddels, had zijn geweer geladen en kon gelukkig worden weerhouden om op de menigte te schieten.
De menigte droop af naar de Noorder begraafplaats, daar was echter de klok reeds begraven (in opdracht van het Grietenijbestuur).
Dus het enige wat de groep nog kon aanrichten was het omver halen van de, reeds bouwvallige, klokkentoren.
De grietman was dusdanig geschrokken dat hij via de gouverneur hulp inriep van militairen. En zowaar kwamen er 58 soldaten uit Leeuwarden om de orde en rust te herstellen (wat niet meer nodig was). Deze soldaten zijn enige weken gebleven.
Uiteindelijk is alles in den minne geregeld. Het grietenijbestuur kreeg de opdracht een reglement te maken voor het luiden van de klokken.
In dit reglement van 19 maart 1842 werd aangeven dat de klokken voortaan geluid mochten worden op zaterdagavond van 6 tot 9 (dit ter aankondiging van de godsdienstoefening op zondag). Op oudjaarsdag vlak na de kerkdienst tot nieuwjaarsochtend 1 uur, bij sterfgevallen en begrafenissen. Op de noorderbegraafplaats werd tevens begonnen met de bouw van een nieuw klokkenhuis.
De grietman vond het verstandiger om ontslag te nemen en naar Beetsterzwaag te verhuizen. Hij heeft daarbij het slot wat hij bewoonde laten afbreken en in Beetserzwaag weer opnieuw laten opbouwen.

Voor wat betreft het niet meer bestaan van de klokkenstoelen in Drachten: Deze zijn door de bezetters in de tweede wereldoorlog geconfisceerd en de klokken zijn omgesmolten.

Met dank aan Jaap Pompstra (voorzitter Klokkenstichting Drachten) voor het bepalen van welke klokkenstoel in Zuid stond en welke in Noord.)


Tekening, gemaakt door Stellingwerf, van het kerkje van noorder-Dragten in 1722. Hier met een klokkenstoel met 2 klokken.
In 1879 is er op de Noorder begraafplaats een nieuwe klokkentoren gebouwd met daarin 1 klok.

(afbeelding: de bouwtekening van de klokkenstoel.)
1906
Tekening van J. Planting, 1923
plm. 1942



1943


  Vorige hoofd-afbeelding      Overzichtspagina      Volgende hoofd-afbeelding